Idag tÀnkte jag bjuda er pÄ en riktig klassiker, nÀmligen ananaspaj. Ett recept jag bakat efter hur lÀnge som helst nu kÀnns det som. TyvÀrr kan jag inte alls ta Ät mig Àran för sjÀlva receptskapandet, men visst Àr det lite kul nÀr man smakar nÄgot gott hos nÄgon. Som man sedan fÄr receptet pÄ. För varje gÄng man lagar eller bakar det sen sÄ tÀnker man ju lite pÄ den personen.
Min mamma har en sÄdan dÀr klassisk receptbok, svart med röd rygg som hon fyllt med massor av recept genom Ären. Och ocksÄ anvÀnt som en liten dagbok. SÄ vid mÄnga recept finns det nÄgon liten anteckning om hur livet var just nÀr det receptet nedtecknades. De första anteckningarna Àr nog frÄn mitten pÄ 80-talet, innan jag Àr född nÄgon gÄng. Sen finns det smÄ noteringar genom hela vÄr uppvÀxt om hur vi barn mÄr, hur dom har det pÄ jobbet, vilka djur som finns i familjen, vÀnner och familj. Mamma kan tillexempel leta fram Lenas godaste matbröd och sÀga saker som:
Ja just ja, det var nÀr vi var hos henne och fikade det hÀr brödet det började snöa sÄ förskrÀckligt att vi inte knappt tog oss hem!
De flesta recept fÄr liksom en liten större innebörd Àn bara deciliter mjöl hit och matskedar socker dit. Jag tycker det Àr en himla fin grej.
UngefÀr lite som den hÀr bloggen ocksÄ blir.
Det Àr sÄ kul att gÄ tillbaka i bloggen och lÀsa smÄ anteckningar om hur livet var. Innan hus, barn, hund och företag. Hur livet förÀndras i takt med allt detta kom in i vÄra liv.
Men nu tillbaka till pajen! Det hÀr receptet hittar man pÄ lite varstans i lite olika tappningar. Och det Àr ofta ett recept jag fÄr höra att folk bakat frÄn bloggen och tycker mycket om. SÄ det Àr ett vÀlbeprövat recept som bakats mÄnga gÄnger.
Jag har sjÀlv provat att göra om det lite, som i den hÀr pajen, med blÄbÀr och vit choklad. Jag har Àven bytt ut ananasen mot hallon nÄgon gÄng. Och det gick superbra det med.
SjÀlva pajskalet Àr en sÄdan dÀr enkel variant dÀr man smÀlter smör i en kastrull och sedan rör i socker, mjöl och bakpulver. Jag Àlskar sÄdana enkla grejer!
Helenas ananaspaj:
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det Àr en smaksak)
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 Àgg
3 smÄ burkar krossad ananas
SmÀlt smöret i en kastrull och stÀll det Ät sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver nÀr smöret svalnat nÄgot. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda creme fraiche, socker, vanilj och Àgg i en bunke. LÄt ananasen rinna av i en finmaskig sil, blanda sedan ananasen med resten av fyllningen. Fyll pajskalet och grÀdda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte Àr rinnig i mitten. Jag brukar grÀdda pajen lite lÀngre ner i ugnen för att kanterna inte skall brÀnnas vid.
Servera med en riktigt god vaniljglass!
Har du nÄgot kÀrt recept som du fÄtt av nÄgon?
bild:Linnéa Seidel
Ananaspaj

Mm sĂ„ gott. Ă t ananaspaj för första gĂ„ngen hos en bekant i helgen. NĂ€r jag googlade sĂ„ hitta jag hit. Pajdegen pĂ„minner om hur jag gör min kvargkaka, sĂ„ eftersom jag inte hade cremefraiche hemma provade jag kvarg, o ananas blandat m blĂ„bĂ€r. Inte smakat Ă€nnu men ser ljuvlig utđ Finsk kvargkaka frĂ„n Taklax Ă€r en favorit jag hittat pĂ„ nĂ€tet. VĂ€l vĂ€rd att prova, recept finns pĂ„ nĂ€tet hos kardemummagumman. Mvh Maria
Jisses sĂ„ god ananaspaj!! Googlade o hamnade hĂ€r och gjort din ananaspaj tre ggr redan đ
Haft i kokos i fyllningen och det blev gott med det i ocksÄ. Nu har jag skrivit ner ditt recept för den var sÄ god och ENKEL att göra.
Tack för receptet
Hej, SĂ„ kul att höra! Ja det Ă€r en storfavorit den dĂ€r pajen. Som hĂ€ngt med i mĂ„nga, mĂ„nga Ă„r nu đ
Hej hej! Ănskar Alla dĂ€rute en riktigt fin Ă„ trevlig helg đ nu över till det ”viktiga” đ , kan man förbereda denna sÄÄÄ underbart lĂ€ckra paj dagen innan? Varma go’a VĂ€rmlands hĂ€lsningar /Sindhy
Hej, Detsamma til dig! Pajen gĂ„r absolut bra att göra bĂ„de en och tvĂ„ dagar innanâ€ïž
Hej!
HÀr du Àven testat att frysa pajen?
Nej det har jag aldrig gjort. Men det borde gĂ„ tycker jag đ
Hej!
Tror du det gÄr bra att ha röda vinbÀr i? Eller har du nÄgot annat recept pÄ vinbÀrspaj?
Ja, jag har gjort bĂ„de pĂ„ blĂ„bĂ€r och hallon. SĂ„ det gĂ„r sĂ€kert. Har tyvĂ€rr inget annat recept pĂ„ vinbĂ€rspaj. Men har en vinbĂ€rskaka som Ă€r jĂ€ttegod đ
Hej! Har du testat med fÀrsk ananas nÄn gÄng?
Hej! Vilken storlek pÄ pajformen har du anvÀnt?
VĂ€nligen Ennie
Jag anvĂ€nder en 24 cm pajform đ
Mums
Hur mycket ananas ska det vara i? Jag bor i ett annat land och jag vet inte om vÄra «smÄ burkar» Àr lika stora som svenska «smÄ burkar».
Det Ă€r ca 230 g i varje liten burk đ