Glasstårta med jordgubbar till midsommar – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Glasstårta med jordgubbar till midsommar

 

glasstårta

 

Idag bjuder jag på midsommarens absolut godaste recept. Nämligen en glasstårta med jordgubbar. Helt fantastiskt god!

Hela den här våren har verkligen rusat fram och jag har lite svårt att ta in att det är midsommar på fredag! Det har varit en rejäl puckel med jobb som jag sakta men säkert betat av nu, så snart, snart hägrar lite lediga dagar med barnen. Som jag längtar!

midsommartårta

Men först ska det firas midsommar som sagt! Den här glasstårtan med jordgubbar är så otroligt enkel att göra så det nästan är löjligt. Du behöver ingen glassmaskin utan du bara blandar samman alla ingredienser och fryser in. Utan att behöva rör om eller så. Och ändå får man världens krämigaste glass! Underbart va!

midsommartårta

För att få till en riktigt härlig sommarsmak i glasstårtan så rekommenderar jag starkt att man använder färska, solmogna, riktigt söta jordgubbar. Med de där frysta, halvsura, vattniga sakerna man köper i frysdisken blir det inte alls samma sak. Så lägg någon krona på riktig goda jordgubbar, det gör hela skillnaden!

midsommartårta

Tårtan har jag dekorerat med blommor jag hittat ute i trädgården bara. Jag brukar försiktigt skölja av dom så det inte kommer med några kryp. Låta blommorna torka på lite hushållspapper och sedan dekorera tårtan med dom. Sommarblommor och jordgubbar är väl en riktigt oslagbar kombination! Eller hur!

 

Glasstårta med jordgubbar och vanilj:

10 digestivekex
50 g smör
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 tsk vaniljpulver

1 L svenska jordgubbar

Mosa kexen, smält smöret och blanda det med kexen. Tryck ut i en ugnsfast form. Grädda i 175 °C i cirka 10 minuter. Tag ut ur ugnen och låt svalna helt.

Vispa undertiden grädden tills mjuka toppar bildas. Tillsätt sedan burken med den kondenserade mjölken och vaniljpulvret. Blanda allt väl. Mixa jordgubbarna med en stavmixer och blanda i dom i gräddsmeten. Rör om väl. Häll glassmeten i formen, över kexbotten.

Frys in i minst 4 timmar, gärna över natten.

Tag fram glasstårtan minst 30 minuter innan den ska ätas. Dekorera med färska jordgubbar och sommarblommor.

 

Godare avslut på midsommarmiddagen än så här går det inte att få!

bild:Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. linneasskafferi
   linneasskafferi

   Genom att baka bottnen så blir den liksom mera fast och håller ihop. Annars kan det lätt bli smuligt. Men jag har gjort utan att grädda också. Fungerar men som sagt, mer smul 🙂

 1. Elina

  Hej!
  Jag undrar bara om man kan ha frysta bär i tårta istället för färska? Och hur många räcker tårtan till?

 2. Caroline

  Detta var verkligen supergott! Men vet du om man ersätta den kondenserade mjölken med något laktosfritt alternativ?

  1. linneasskafferi
   linneasskafferi

   Hej, Har sökt lite och tror inte det finns någon laktosfri kondenserad mjölk att köpa i butik. Det jag sett är att många veganer kokar ihop kokosmjölk/rismjölk/soyamjölk med någon form av sötning. Kokar man det länge blir det karameliserat, men om man bara kokar en stund borde det likna den kondenserade mjölken man köper på burk. Sök på vegansk kondenserad mjölk så hittar ni flera recept. Återkom gärna om hur det gick!

   Kram Linnéa