Vaniljrutor i långpanna – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Vaniljrutor i långpanna

vaniljrutor

I helgen hade vi lite kalas för Isac som fyllt två år. Eftersom jag låg däckad ett par dagar förra veckan blev inte allt riktigt som jag tänkt mig, men det blev bra ändå. Det brukar ju bli det..  Jag hade tänkt baka klart allt i god tid innan kalaset och bara ha tårtan kvar att pyssla med. Men det slutade med att jag fick stå på lördagen och baka klart allt. Och ingen vanlig tårta blev det, jag orkade helt enkelt inte. Så istället fick det bli en glasstårta. Men det gick precis lika bra det!

Ett recept jag rivit ut ur en tidning för en massa år sedan är det här receptet på vaniljrutor. Som vaniljhjärtan ni vet, fast i långpanna. Vi kan väl säga som så, dom blev kalasets snackis! Alla tyckte dom var supergoda så jag rekommenderar er verkligen att testa dessa. Jag äter ganska sällan fikabröd själv, tycker det mest blir himla sött. Men smakade en liten bit och jag förstår vad alla gäster pratade om. Dom var verkligen en tiopoängare! Jag kommer garanterat baka dessa igen!

vaniljrutor

Det smidiga i att baka i långpanna är ju att det blir mycket fikabröd på en och samma gång. Perfekt när man ska ha kalas alltså. Eller om man bara vill baka och stoppa i frysen för att ta fram när man får oväntat besök!
Av den här satsen blir det cirka 35-40 rutor. Lite beroende på hur stor form man har. Men du behöver inte skära rutorna superstora, de blir lätt lite mastiga.

 

Vaniljrutor i långpanna:

500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk bakpulver

fyllning:
4 ägg
2 dl kesella vanilj
5 dl crème fraiche ca 34% (den fetare varianten)
3 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver

Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vanilj och bakpulver till en deg. Kör gärna allt i matberedaren. Klä en plåt (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper och tryck ut cirka häften av degen i formen.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och häll ut den över bottnen. Smula över resterande deg över fyllningen. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter. Låt kakan svalna helt och ställ sedan in i kylskåpet. Pudra florsocker över och skär i rutor.
Försvinnande goda 🙂

 

Har du något bra recept på kakor som bakas i långpanna? Tipsa gärna här i kommentarerna!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lotta

    Ni som har problem med fyllningen, det kan va kesellan/kvargens fel!
    Vaniljkessela ligger på 7% fett, så byt till den naturella med 10% fett istället.
    Blir precis lika gott, bara lite lite mindre sött vilket jag och andra föredrar =)

  2. Linnéa

    Hej! Jag hade samma problem med fyllningen som andra, den var jätterinnig trots att jag använde 34%. Men läste ett tips om att man kan vispa upp creme fraichen. Så jag ställde mig med elvispen och vispade och vispade och vispade lite till. Efter typ 15 min så hade fyllningen istället fått konsistensen av lättvispad grädde och gick bra att hälla över. Blev jättebra!

  3. A Welander

    Bakade denna igår, min tur att baka fredaksfika till jobbet. Men fyllningen blev alldeles för lös för att bredas på botten snarare att hällas på vilket inte alls fungerade, är receptet på fyllningen felaktigt?

    1. linneasskafferi
      linneasskafferi

      Hej,

      Hmm. Har varit fler som haft problem med detta. Men min fyllning blev väldigt tjock. Använde du den fetaste creme fraichen? Vet att någon provade med lättvarianten men det blev på tok för rinnigt då.
      Ska ta och baka om dom någon dag här och se hur jag upplever receptet då.

      Återkommer!

      Hälsningar

      Linnéa

  4. Gunilla

    Blev sugen att pröva vaniljrutorna. Fyllningen som skulle “bredas på” blev tunn och rinnande. Så det blir nog inte så bra. Rörde bara ihop fyllningen som stod i receptet.
    Vad är felet?

    1. linneasskafferi
      linneasskafferi

      Hej, det är fler som haft det problemet. När jag bakade denna kunde jag verkligen breda på fyllningen. Men hade du den fetaste varianten av creme fraîche? Ska baka om dessa snart och se om jag kan upptäcka vad felet blir!

      Hälsningar

      Linnéa

    2. Gunilla

      Jag använde den feta varianten som du beskrev men den blev i alla fall tunn. Ska tillägga att det blev gott i alla fall och hälften av fyllningen blev kvar eftersom den bara rann ut. Har det betydelse i vilken ordning man blandar ingredienserna?

  5. Cetty Jonsson

    Har nu skrivit av receptet och ska baka vaniljrutorna inom en snar framtid. Det är roligt att prova nya recept! Det blir skoj att prova en ny sort. Tack för receptet och ha det så gott. Cetty

  6. Lisa

    Hej! Tänkte göra dessa till helgen, låter såå gott! Vet du om de går att frysa? Och vet du hur de är dagen efter man bakat dem? Mvh Lisa

  7. Elisabeth

    Låter jätte goda! Tål själv inte vare sig mejeriprodukter eller mjöl:(
    Men kan tänka mig att baka dom till kyrkkaffet när det är min vecka för det. Tack för receptet!
    Hälsningar Elisabeth

  8. Carina

    Hej. Tänkte göra vaniljrutorna och ser att det står 500 g smör. Stämmer det, låter mycket tycker jag. Vill ju inte misslyckas. 😀

    1. linneasskafferi
      linneasskafferi

      Hej, det stämmer med mängden smör. Det är ju 10 dl vetemjöl i och det blir en stor sats med rutor.

      Lycka till med bakningen!

      Kram Linnéa

Annons