Veckans fredagsfika-Chokladbiskvier med Daim i långpanna – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Veckans fredagsfika-Chokladbiskvier med Daim i långpanna

daimbiskvier i långpanna

Så är det dags för veckans fredagsfika! Och idag tänkte jag bjuda er på ännu ett fint recept på biskvier i långpanna. Nämligen chokladbiskvier  med Daim. Alltså gissa hur gott. En härlig seg-knaprig botten med len smörkräm smaksatt med Diam. Sen smält choklad toppad med Daim. Och bara för att de är så vackra strödde jag över ett gäng frystorkade granatäpplekärnor. Visst blev det fint!

Idag hade jag P4-Västmanland på besök i mitt kök och då passade jag på att baka den här godingen. Dom kommer hem till mig och vi bakar en gång i månaden. En himla mysig förmiddag med snack om bakning, tips som rör det vi bakar och bara en allmänt trevlig timme.

Daim är sådär perfekt att ha i biskvier tycker jag. Det ger en fin knaprighet och en supergod smak. Självklart går det ju att göra helt vanliga biskvier, men det är ju så himla smidigt att baka dom i långpanna!

 

biskvier med daim i långpanna

 

Så nu tycker jag att ni kan överraska vänner och kollegor med gott fika i morgon. Att baka biskvier är ju ett gäng moment, men när man gör det i långpanna tar det inte alls lika lång tid. Det man ska tänka på är att först måste bottnen svalna helt, för att smörkrämen inte ska smälta. Sen måste smörkrämen stelna helt (helst stå i frysen en stund så den är riktigt, riktigt kall), innan man brer över chokladen. Annars smälter smöret då också.

Biskvier i långpanna, cirka 25 stycken:

500 g mandelmassa
1 dl strösocker
2 äggvitor

300 g rumstempererat smör
3 dl florsocker
3 msk kakao
2 dubbelDaim

100 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad

Daim att dekorera med

 

Riv mandelmassan och blanda den med socker och äggvita. Klä en form med bakplåtspapper och bred ut smeten. Fukta fingrarna med kallt vatten och tryck ut smeten med hjälp av fingertopparna. Det går allra lättast! Grädda i 175°C i cirka 15-20 minuter eller tills den får färg och inte är så kladdig. Låt svalna helt.

Gör smörkrämen genom att vispa smör, florsocker och kakao riktigt fluffigt med en elvisp.  Krossa Daimen och blanda i den. Bred detta över den avsvalnade bottnen. Ställ kallt. Smält chokladen och bred detta över smörkrämen. Dekorera med krossad Daim eller Daimkulor. Låt chokladen stelna helt och skär den sedan i lagom stora rutor. Förvara i kylen.

 

Perfekt att ta med till fredagsfikat

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nitan

  Hej, skulle man kunna byta ut mandelmassan mot något annat? Vad i sådana fall?
  Ser hursom riktigt smaskens ut.

  1. linneasskafferi
   linneasskafferi

   Hmm jag vet inte riktigt, men om du googlar på mandelfria biskvier borde du nog hitta på något recept på bottnar att använda sig av!

  1. linneasskafferi
   linneasskafferi

   Det ÄR supersmarrigt 🙂
   Till de här använde jag en form på ca 25×35 cm. Något mindre än en vanlig långpanna alltså!

 2. Marie

  Mums, och jag som just köpte en påse dajm på Ikea här i Atlanta. Måste prova, borde ju gå med små dajm med, bara mer jobb att ta av allt papper från de.

 3. Julia

  Hej! Skulle inte du kunna tipsa om vegansk fredagsfika någon gång? Passar ju även till laktosintoleranter 🙂