Poké bowl med lax – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Poké bowl med lax

pokébowl med lax och kokosris

I samarbete med Norges Sjömatråd.

 

Visste du att fisk främjar utvecklingen av det centrala nervsystemet, synen och hjärnan. Och förutom från solen så är fet fisk det bästa sättet att få i sig D-vitamin!

Det här är bara två bra anledningar till att äta fisk. Jag själv älskar fisk och äter det gärna fler gånger i veckan. Jag får ofta höra argument som att det är så svårt att variera fisk och att man inte riktigt vet vad man ska göra med fisken, förutom den klassiska torsk i äggsås. Som vi för övrigt inte alls ska klanka ner på. Det är ju otroligt gott! Men jag personagen tycker att just fisk är den råvara du enklast kan variera. Av samma slags fisk kan du göra allt från sushi, till klassisk inkokt lax eller som här, en poké bowl med lax, kokosris, salsa och massa annat gott!
När jag väljer lax väljer jag gärna norsk lax eftersom laxodlingen i Norge är världsledande i ansvarsfull och miljöriktig odling. På norskfisk.se kan du läsa mer om varför det både är bra för dig och miljön att välja just norsk lax.

Rekommendationerna är att äta fisk 2-3 gånger i veckan, men det inte alltid det lättaste. Därför har Norges Sjömatråd utmanat mig att ta fram tre härliga recept på fisk som du och din familj enkelt kan tillaga!

 

Just en poké bowl är otroligt lätt att variera och du kan enkelt plocka ihop vad du vill ha i just din bowl. Perfekt om man är en familj med lite olika åsikter om vad som smakar gott! Ta fram de grönsaker och tillbehör just ni gillar bäst, ärtor, majs, morötter, nudlar, ris, olika nötter och frön- ja allt kan man blanda i sin bowl. Perfekt mat som passar hela familjen!

pokébowl med lax och kokosris

I min poké bowl valde jag att ha i ett krämigt kokosris, salsa gjord på mango, avokado, rödlök och gurka, ärtskidor, snabbinlagd gurka och såklart lax. Laxen har jag först ugnsbakat och sedan skurit i bitar. Jag kryddar ofta min lax med ett buljongpulver av bra kvalité, gärna ekologiskt och utan massa tillsatser.

 

Poké bowl med lax, 4 port:

 

Kokokosris:

4 dl kokosmjölk
2 dl vatten
3 dl ris

Koka upp kokosmjölk, vatten och ris. Låt sjuda under lock tills riset är helt genomkokt.

Sesampanerad lax:

4 laxfiléer
1 msk grönsaksbuljongspulver
saft från 1 lime
salt & svartpeppar
1 dl blandade sesamfrön

Torka laxen  helt torr. Gnid in laxen i grönsaksbuljongspulver. Pressa över lime, krydda med salt och peppar. Strö sesamfrön över.
Ugnsbaka i 200°C i cirka 15-20 minuter.

Mango och avokadosalsa:

250 g tärnad mango
2 avokado
1/2 gurka
1 rödlök
koriander eller färsk persilja
1 msk olja
saft från 1 lime
chili flakes
salt

Skär mango, avokado och gurka i småbitar. Skala och finhacka lök och örter. Rör ihop i en skål. Ringla över oljan och pressa i saften från limen. Smaka av med chili flaket och salt. Låt gärna stå minst 30 minuter.

 

Gurksallad:

1/2 gurka
1 dl risvinäger
1 tsk sesamolja
1 tsk strösocker
salt
sesamfrön

Blanda vinäger, sesamolja, socker och salt.

Hyvla gurkan tunt. Häll vinäger och sockerblandningen över gurkan. Toppa med sesamfrön.

 

Tillbehör:
strimlad rödkål
ärtskidor

 

Montera ihop din Poké bowl genom att lägga riset i botten. Placera ut laxen i bitar på riset. Lägg i salsa, strimlad rödkål, gurksallad och ärtor.

Bild: Linnéa Seidel

Inlägget är ett samarbete mellan Linnéas Skafferi i och Norges Sjömatråd

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.