linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Rödbetsgratäng med solroskärnor och fetaost

gratäng med rödbetor

 

Som jag tidigare skrivit älskar jag att förenkla vardagen när det kommer till vardagsmaten. Och där är gratänger och grytor en superbra grej att ta till. Men det är ju också väldigt kul att variera sig lite. Därför testade jag att göra en rödbetsgratäng här i veckan. Jag åt den precis som den var med lite sallad och keso, medan resten av familjen åt stekt frukostkorv till.

Rödbetor är ju rätt söta i sig, därför är det gott med något lite salt till. Som tillexempel fetaost eller annan ost med mycket smak i. Rödbetor innehåller ju även en hel del vätska, därför tillsatte jag en burk philadelphiaost i gratängen för att liksom binda ihop allt, och det fungerade jättebra!

Ett perfekt alternativ till den klassiska, gräddiga potatisgratängen. Jag gjorde på 1 kg rödbetor och det blev en rejäl gratäng. Jag gillar när det blir mycket mat som räcker till både middag och matlådor, det underlättar så!

Just nu har vi precis avslutat en liten utbildning här på Loppi-kontoret där jag jobbar ifrån en stund idag, men snart är det dags att bege sig hem i det fina vädret till familjen igen! Vad har ni för er idag?

 

Rödbetsgratäng med solroskärnor och fetaost:

1 kg färska, okokta rödbetor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g färsk spenat
2 dl solroskärnor
150 g fetaost
2 msk pesto på soltorkade tomater
2 dl grädde
200 g philadelphiaost
2 dl riven prästost eller västerbottenost
salt & svartpeppar

 

Skala rödbetor, lök och vitlök. Riv dom i matberedaren (går så mycket enklare än att riva för hand, även om det också fungerar såklart!).
Blanda tillsammans med spenat, solroskärnor och fetaost i en ugnsfast form. Rör ihop pesto ,grädde och philadelphiaost och häll på. Strö sist över lite riven ost. Salta och peppra.

Gratinera i 225 °C i cirka 30-40 minuter.

Ät precis som den är med en god sallad för ett vegetariskt alternativ eller stek korv eller annat att ha till!

Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Annons