Hemgjord risgrynsgröt i ugn – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Hemgjord risgrynsgröt i ugn

recept på risgrynsgröt

I helgen premiärlagade jag årets första omgång risgrynsgröt. Till alla små och stora barns lycka. Det blev inte mycket kvar i grytan när alla ätit sig mätta!

Jag brukar ofta göra risgrynsgröt i min Crock Pot. Så otroligt smidigt då den sköter sig själv då. Men har man ingen Crock Pot så rekommenderar jag att tillaga gröten i ugnen. För det lite tråkiga med att göra egen risgrynsgröt är att det lätt bränns vid. Men använder man en slökokare eller kör den i ugnen brukar det gå toppenbra!!

recept på risgrynsgröt

Att koka egen risgrynsgröt är verkligen toppenlätt, så har du inte vågat dig på det än så är det dags nu tycker jag! Överraska familjen till helgen med lite god och varm risgrynsgröt, nu är det ju bara 2 månader kvar till jul och därför helt ok att börja med risgrynsgröten!

I morgon får nog Isac äta upp det som finns kvar av gröten till frukost. Han blir hemma från förskolan då han inte alls såg pigg ut idag. Superhostig och allmänt hängig. Skruttade runt med fleecetröja på hela kvällen, så han mådde nog inte så bra även om han inte verkar ha feber. Skönt för honom att få en lugn dag hemma så hoppas vi att han inte blir supersjuk. Tur att jag kan jobba lite var jag vill, så imorgon blir det hemmakontoret som gäller!

 

Hemgjord risgrynsgröt i ugnen:

2 1/2 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
1 tsk salt
7-8 dl valfri mjölk
1 kanelstång
ev 1 msk strösocker
1 msk smör

Blanda ris, vatten och salt i en gryta som tål att stå i ugnen. Låt koka upp och koka på svag värme under lock i cirka 10 minuter. Tag av från spisen och blanda i mjölk och kanelstång. Rör om, lägg på locket och ställ in i en 100°C varm ugn i cirka en timme. Rör om en eller två gånger. Blir gröten för tjock, späd med lite mer mjölk, eller om du vill lyxa till det en skvätt grädde. Smaka ev av den färdiga gröten med lite socker och smör.

 

 

Vad säger ni, är det förtidigt med risgrynsgröt redan nu, eller är det helt ok?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. Caroline

      Har följt receptet här o min gröt har stått inne 2 (!!) timmar men fortfarande lika rinnig precis som din. Tjocknade din till sig nåt alls till slut??

  1. Tobbe Lundberg

    Så fort det blir lite kyligare och mörkare ute tycker jag gröt är helt rätt! Har inte varit så sugen på havregrynsgröt till frukost på hela sommaren/sensommaren. Men så fort hösten slog till blev jag genast sugen på lite värmande gröt till frukost 🙂

    Det jag tycker är lite kul med just risgrynsgröt är att vi i Sverige tycker det är en helt okej både frukost, middag och kvällsmat. I nästan alla andra länder räknas risgrynsgröt som en efterrätt, vilket jag tycker känns mer rätt med tanke på grädde/smör och allt socker de flesta gärna har på 🙂

Annons