Tomatpaj med västerbottenost – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Tomatpaj med västerbottenost

tomatpaj, västerbottenpaj, midsommar

Hej på er,

Vet ni om att det faktiskt inte alls är lång tid kvar till midsommar nu? Varje år kommer den lika plötsligt tycker jag! Jag vet inte vad det är, kanske är man så upptagen med alla avslutningar och allt under juni att man liksom inte riktigt har tid att fokusera på att det kommer något mer när skolorna och alla aktiviteter slutat? Men hur det än är, så är det snart dags att klä midsommarstången, dansa små grodorna, och frysa sig igenom en hel dag och kväll. För efter den här kanonvåren kan vi verkligen inte räkna med fint väder på midsommar känns det som…
Men oavsett hur det går med vädret, så finns det alla chanser till att få äta riktigt mumsig mat i alla fall! I veckan lagade jag nämligen en helt galen god tomatpaj med västerbottenost.. Perfekt för dig som verkligen gillar smakrika pajer! Här har jag valt att inte ha någon äggstanning i pajen, utan bara fyllt den med massor av godsaker!

 

tomatpaj, västerbottenpaj, midsommar

 

Nu ska jag strax åka och hämta Axel, sista dagen i förskoleklass är avklarad och ikväll är det avslutning i kyrkan. Det är helt galet så fort det här året har gått! Men nu ska alla grejer packas med från förskoleklassen och till hösten är det dags att flytta upp till 1:an. Min stora, lilla pojke! Innan avslutningen ska vi fixa lite blommor till fröknarna och köpa en ny skjorta till Axel. I sista sekund, jag vet. Men de här sista veckorna har verkligen varit fullspäckade!tomatpaj, västerbottenpaj, midsommar

Så till pajen. Kanske bland de godare jag ätit. Är man inget stort fan av tapenade kan man säker bre ut pesto i pajskalet också. Det blir med all säkerhet gott det med. Det blev en ny variant på den klassiska västerbottenostpajen. Den kan vi behöva förgylla vår midsommar med!

Tomatpaj med västerbottenost:

125 g kallt smör

3 dl vetemjöl
1 nypa salt
ca 3 msk iskallt vatten

2 gula lökar
1 vitlök
4 msk tapenade
2 dl västerbottenost
färsk basilika
blandade i olika färger cocktailtomater

Lägg kallt smör, vetemjöl och salt i matberedaren och mixa till en smulig massa. Tillsätt vatten, lite taget.  Mixa snabbt ihop till en smidig deg.
Kavla ut och klä en pajform med degen. Nagga botten med en gaffel och ställ in pajformen i frysen i cirka 30 minuter.

Förgrädda pajskalet i 200°C i cirka 10 minuter.

Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken och stek riktigt mjuk i en klick smör på medelvärme. Bred ut tapenade i det förgräddade pajskalet. Strö över den stekta löken och riven västerbottenost.
Grovhacka ett knippe basilika och ha över osten.

Skiva tomaterna och placera ut över pajen. Grädda i cirka 30-35 minuter i 200°C.

 

Perfekt paj att ta med till midsommarfirandet <3

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.