Rabarbermarmelad – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Rabarbermarmelad

marmelad, rabarber,

I denna ljuva rabarbertid. För visst är det lite så. När rabarbern kikar upp ur marken vet man att det faktiskt inte är långt kvar tills sommaren är här på riktigt. I år har min rabarber tvekat, tvekat och tvekat. Vill liksom inte komma upp och fram i denna kalla vår. Vilket jag faktiskt har full förståelse för. Vem vill sticka ut nosen i kyla, regn och rusk? Men vädret verkar ändå ha haft en positiv påverkan på mina rabarberplantor. Även om det går sakta. Så är de stjälkar som faktiskt tagit sig upp otroligt späda och fina. Dessutom hinner jag ta vara på rabarbern när den fortfarande är späd. Eftersom den i år inte växer så hiskeligt snabbt. Igår plockade jag in ett gäng av dessa rabarberstjälkar och kokade rabarbermarmelad.

 

För det är något jag verkligen gillar. Perfekt att ha på smörgåsen, ha i gröten eller varför inte byta ut hallonsylten i hallongrottor mot rabarbermarmelad?
marmelad, rabarber,

Så vackert va? I helgen blir det nog både en rabarberdrink och rabarberpaj. En väldigt mångsidig grönsak måste jag säga!marmelad, rabarber,

Förutom att ha den i kakor, saft, sylt och marmelad är den himla fin att se på. Varför inte sätta i en vas med vatten och ha som dekoration?

marmelad, rabarber,

Rabarbermarmelad är sådär ruskigt enkelt att göra. Tyvärr kan färgen ibland bli lite. Ja, oaptitlig kanske man kan säga. Det beror helt på vilken färg rabarbern har. Är den väldigt röd- ja då blir ju marmeladen röd också. Är stjälkarna mer gröna, då får marmeladen en lite mer grönaktig färg. Det fixar man enklast genom att låta ett par frysta hallon koka med i marmeladen. Det ger just ingen smak, men väldigt fin färg!

Jag använder syltsocker när jag kokar marmelad, det är så himla smidigt!

Rabarbermarmelad:

ca 500 g rabarber
1 tsk vaniljpulver
3 dl syltsocker
2 msk citronsaft

ev 5 frysta hallon

Skölj rabarbern och ta bort blasten. Skär den i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt vanilj och socker.
Låt sjuda i cirka 5 minuter, tillsätt citronsaften. Ju mer du rör i marmeladen, ju mer “trasas” rabarbern sönder.

Ser marmeladen ut att få en väldigt grön färg, tillsätt ett gäng hallon medan du kokar marmeladen.

Ha upp marmeladen på väl rengjorda burkar, Sätt på lock och förvara i kylen. Marmeladen håller ca 2 veckor.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.