Under många år har jag experimenterat fram och tillbaka med olika sorters saffransdegar. Ett tag körde jag som många andra med kesella i degen. Men helt ärligt, jag tror inte bullarna blir saftigare för det. Däremot läste jag här om dagen om någon som tillsatte créme fraîche i sin saffransdeg. DET däremot, det lät lite intressant. Om det inte är för syrligt liksom. För syrliga bullar vill vi inte ha.
Själva saffranet torkar ut bullarna, Därför är det bra att tillsätta mer fett (därav tanken med créme fraîche). Men det finns såklart andra sätt att råda bot på detta.
Här kommer mina bästa tips för att lyckas med saffransdegen:
- Använd alltid rumstempererade råvaror. Mjöl, ägg, smör-ja låt allt stå framme tills de håller samma temperatur.
- Byt ut en del av mjölken mot grädde. Då motverkar du att saffranet torkar ur degen.
- Smält inte smöret, utan hyvla det kalla smöret med osthyvel. Då får det rätt temperatur på ett litet kick och blandar sig fint i degen. Smälter du smöret går det åt mer mjöl och det finns risk att bullarna blir torra.
- Olika sorters mjöl kräver olika mycket vätska. Tillsätt därför inte allt mjöl från start. Arbeta degen, gärna i maskin och låt den hellre vara något för kladdig än för stum.
- Baka på kall degvätska. Eller mät med termometer att din degvätska verkligen inte är varmare än 37°C.
- Klassiska lussekatter i all ära. Men om du fyller dina saffransbullar med mandelmassa, smör, vit choklad eller något annat gott- ja då blir de garanterat saftiga och goda!
- Vill du ha russin i degen? Lägg dom i blöt ett par timmar innan. Jag tycker det är gott att lägga dom i glögg.
Grundrecept på saffransdeg:
4 dl mjölk
2 dl grädde
1 g saffran (två kuvert)
50 g jäst
200 g mjukt smör
2 ägg
2 dl strösocker
1/3 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Värm 2 dl mjölk tillsammans med allt saffran. Genom att hetta upp saffranet frigörs smakerna lite extra.
Häll i resterande mängd mjölk och all grädde. Se till att degvätskan inte är varmare än 37°C. Använd termometer för att veta exakt.
Smula jästen i en bunke, slå på degvätskan och rör ut jästen helt. Tillsätt det mjuka smöret, ägg och socker. Rör ut saltet i lite av mjölet, arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Arbeta sedan degen i maskin i cirka 15 minuter. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
En perfekt deg att använda till lussebullar, fyllda bullar eller vad man nu gillar bäst.
Håll utkik här i veckan, då kommer jag dela med mig av flera sorters saffransbullar som ni kan baka ut av denna deg!
Fick smaka av min svägerska…. och jag säger bara wow😍 så saftiga och degen var len och fin!
Och ändå hade dom varit frysta! Kanske lite söta, men vet inte om hon hade i mer socker än i receptet!! Var bara tvungen och tjyva det av henne!
Ska baka i helgen och hoppas mina blir lika saftiga o goda❤️ God jul! Mvh Camilla
Så himla roligt att höra!
Smöret bör smältas med, annats blir det inte bra
Använder man smält smör går det åt mer mjöl vilket kan ge torrare bullar. Jag använder aldrig smält smör i vetedegar längre, men det är helt en smaksak.