Det finns några små guldkorn till recept jag haft i min ägo i många, många år.
Mitt recept på pizzadeg är ett sådant. Tyvärr kan jag inte ta åt mig äran. Receptet har jag fått av en kollega jag hade när jag var i 20-årsåldern. Som i sin tur fått det av en pizzabagare.
Det allra bästa med detta recept, det är att du kalljäser degen. Alltså kan du göra degen redan dagen innan ni ska baka ut pizzorna. Låt degen bara jäsa i en rymlig bunke i kylen.
Otroligt smidigt och himla gott!
Förutom att ha ett bra recept på pizzadeg, så finns det några andra knep att ta till för en riktigt lyckad hembakad pizza:
- Använd gärna en pizzasten. Har du ingen? Sätt då in plåten i ugnen när du slår på ugnen. Då är plåten riktigt varm direkt när pizzan kommer på.
- Grädda pizzorna riktigt varmt! Jag kör alltid på högsta värme, är du rädd att kanterna blir brända, sätt pizzan i nedre delen av ugnen.
- Flytta över den utbakade pizzadegen på ett bakplåtspapper, då blir det mycket lättare att skjuta över pizzan på den varma plåten/pizzastenen.
- Ju längre tid din pizzadeg ska jäsa- ju mindre jäst behöver du.
- Tryck ut degen med fingrarna, kavla inte. Vill du ha fluffiga kanter pressar du ur all luft ur degen om du använder en kavel.
Som barn uppvuxen på 90-talet serverades alltid hemgjord pizza utkavlad i långpannan. Men det är ju bara att konstatera- de här pizzorna blir så mycket godare!
När din deg jäst klart, forma den till 4 bollar och låt jäsa övertäckta i cirka 15 minuter i rumstemperatur.
Beroende på hur länge du vill jäsa din deg finns några olika sätt att göra denna deg.
Långjäsning: använd 15 g jäst och kallt vatten. Låt degen jäsa i en rymlig bunke täckt med plast i kylen. Bör jäsa minst över natten. Men gärna ett dygn.
Mellanjäsning: använd 25 g jäst och kallt vatten. Låt degen jäsa i en rymlig bunke täckt med plast i rumstemperatur i ca 2 timmar.
Recept på världens bästa pizzadeg 4 runda pizzor:
4 dl vatten
6 msk olja
25 g jäst
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 8-10 dl mjöl (du kan byta ut 3 dl vetemjöl mot durumvete)
Häll vatten och olja i en rymlig bunke. Smula sönder jästen och rör i den tills jästen lösts upp. Arbeta in salt, socker och mjöl.
Arbeta degen i cirka 10 minuter. Den ska släppa från kanterna och vara lätt kladdig.
Jäs antingen minst 12 timmar i kyl över natten eller ca 2 timmar i rumstemperatur.
När degen jäst klart, dela den i 4 bitar och forma till runda bollar.
Värm ugnen till 275°C och ställ in en plåt eller din pizzasten.
Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Tryck sedan ut till runda pizzor, flytta över till bakplåtspapper och ha på valfri topping. Grädda tills kanterna börjar få fin färg, ca 10 minuter.
Det finns massor av olika bakstenar och pizzastenar. Den här från bakstenen verkar himla bra då den absorberar upp fukt från det du lägger på. Kanske vore en idé att testa?
Ni vet att ni också kan följa mig på Instagram?
Stämmer verkligen mjölmängden? Jag följde receptet och min deg blev jättekladdig, fick tillsätta extra mjöl?
När man gör vetedegar är det många saker som påverkar hur mycket mjöl som behövs. För mig går det åt olika mycket beroende på vilken sorts mjöl man använder tex. Brukar skilja på ett par dl ibland.
Håller med, har säkert haft i 11-12 dl mjöl o den är fortfarande lite kladdig.
Min deg blev också väldigt kladdig fick tillsätta mer mjöl, tycker det låter väldigt mycket salt som 2 st tsk kan det verkligen stämma?
Instämmer med övriga i kommentarsfältet. Min deg blev oerhört kladdig, fick tillsätta ett par deciliter mjöl ytterligare. Men i övrigt var det en riktigt god pizzadeg!
Varför i helvete blandar man olika mått?
Är det inte smartast att använda tex gram på allt?
Istf att blanda deciliter, matskedar och gram?
Om man ändå har en våg framme, så är det väl lättast att väga allt?
Smart azses!
Oj, här känner jag att någon blev lite upprörd under fredagskvällen av mitt recept. Inte meningen att provocera.
Att det är angivet i olika mått (både vikt och volym) handlar helt enkelt om att jästen kommer i en förpackning som anger vikten. Medan övriga ingredienser väljer jag själv att mäta upp i volym. Alltså dl, msk, tsk. Och jag tror att precis som mig, använder de allra flesta svenskar volymmått när dom bakar. Det finns massor av recept på pizzadeg där man istället använder sig av viktmått. Läs ett sånt recept nästa gång, så behöver du inte bli så upprörd.
Ha en fin dag!
Hur lat får man vara?
Bästa pizzadegen jag testat. Gjort den fler gånger nu. Ibland har det räckt med 10 dl mjöl, ibland har jag haft i någon dl extra. Tack för receptet❤️
Kan denna degen användas i vedeldad pizzaugn?
Det tror jag säkert. Har själv inte testat. Men vi har kört den på pizzasten på grillen och det har gått bra!
Tack att du delar med dig🙏🏽🐞
Super gott!!! Vi har aldrig ätit så mycket hemmagjord pizza som efter vi fann detta receptet. Delar glatt med mej av det till vänner o familj. Super mumma!
Tycker detta blir en jättegod pizzadeg – har gjort degen flera gånger trots att jag funderat över mjölmängden och tillsatt mer mjöl varje gång för att någorlunda få ihop degen. Trots detta har det gått att få ut den rätt så kladdiga degen till goda pizzor. Men ikväll testade jag ditt tips med att blanda 3 dl durumvete i degen och nu förstår jag hur man lyckas få ihop en deg med (i mitt fall) 9-10 dl mjöl 🙂 Det blir fler pizzabak med detta härliga recept!
Kanonbra recept! Detta blir att göra många många många gånger! 😍
Bästa pizzadegen.
Brukar byta ut sockret till flytande honung.
9 dl mjöl Tipo 00 brukar vara lagom.
Ett mycket bra recept som går alldeles utmärkt att lyckas med trots att det enges i både vikt och volym 😉
Tack för ett fantastiskt gott recept! Bakade i min köksassistent i 10 minuter. 7dl tipo-00 och 1 dl grovmalet majsmjöl från favero. Helt perfekt deg. Tog mindre mängden jäst och lät jäsa framme på bänken i 6h.
Gör verkligen skäl för sitt namn!använder alltid detta recept med lysande resultat!
Testade att göra pizzabullar av denna deg, blev toppen! Mängden mjöl tyckte jag stämde väldigt bra, blev en bra deg att arbeta med! Den fick dock jäsa närmare 30h i kylskåpet 😁
Förstår inte vf folk klagar, anledningen till att vissa behöver mer mjöl beror på hur tjock eller tunn mjölen är. Olika märken har olika kvalitet. Om degen blir lite kladdig så är det bara att lägga i lite mer. Detta recept är underbart gott!
Fluffiga och fina pizzor och riktigt god smak!
Tack!
Går degen att frysa ?
Det har jag aldrig testat. Så kan tyvärr inte svara på det.
Jag provade att baka ut två och frysa två bottnar. Funkade toppen. Perfekt att plocka ut frysta bottnar på morgonen och tina i kylen och sen snabbt kunna garnera och grädda efter jobbet.
Vi har fryst degen i form av ”bullar” efter jäsning i kylskåpet i två dagar. Helt perfekt, när vi tinar upp ” bullarna” så får de stå och jäsa någon timme. Det här är det enda receptet vi använder och det har varit klockrent varenda gång.👍
Degen blir kanongod men har ett problem att pizzorna fastnar på underlaget. Oavsett plåt, pizzasten eller bakplåtspapper så har det varit en kamp att få loss pizzorna, har nog ätit en del bakplåtspapper i processen. Nu på lördag ska vi ha bjudning och tänkte att alla kunde få toppa sina egna pizzor. Vill inte ha samma härdsmälta igen. Några tips?
Läser kommentarer och förstår inte vad folk menar med mjölmängden jag körde igår 11dl mjöl på 6dl vatten så nästan 70% hydrering, tror inte folket vet att de ska blanda degen tills den släpper från kanterna på skålen.