Helgen ska bjuda på sol och jag bjuder på hemgjorda glassbåtar. Ett recept jag velat testa länge.
Vill man kan man göra botten till dessa glassbåtar av överblivna våfflor som man formar till skålar i en muffinsplåt. Men, det var rysligt enkelt att använda sig av färdiga små, mjuka tacoskal. För att skalen inte ska mjukna och för att det är gott med extra mycket choklad penslade jag skalen med smält choklad.
Dessa skal finns både som stora och som mini. Jag tycker mini blir precis lagom i storlek.
En klassisk glassbåt är fyllt med jordgubbssylt (enklast är att använda sådan som finns på klämflaska). Men här har du ju möjlighet att fylla med exakt vad du vill:
- Kolasås
- Lakritssås
- Nutella
- Valfri sylt
Ja ni fattar. Fyll med något ni GILLAR. Men jordgubbssylten är originalet.
Jag gjorde min glassmet på det bästa sätt jag vet. Av vispad grädde och kondenserad mjölk. Tänk att man bara behöver dom två ingredienserna för att få till en härligt krämig glass liksom.
Själva glassreceptet går såklart att bara frysa in som det är. Smaksätta med frukt, bär, choklad eller vad man nu föredrar.
Här har det varit en strålande fin fredagsförmiddag. Men ISANDE kall! Burr, burr, burr. Inte mycket till vår än här inte. Så då är det tur man får ta till andra knep för att få vårkänslor. Som att äta glassbåtar 🙂
Exakt hur många glassbåtar det blir av det här receptet beror såklart på hur mycket glass du fyller i varje båt. Jag fick det till 12, du kanske får det till 10 eller 8?
Hemgjorda glassbåtar ca 12 st:
300 g choklad
ca 12 st mini Stand n Stuff (mjuka tacobrödsbåtar)
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk á 400 g
1 tsk vaniljpulver
jordgubbssylt
1 tsk kokosolja
Smält lite av chokladen (ca 100 g) i ett vattenbad och pensla sedan insidan av tacoskalen med chokladen. Om chokladen inte stelnar snabbt i skalen, ställ in dom i kylen någon minut.
Vispa grädden tjock. Tillsätt en burk kondenserad mjölk och vaniljpulver. Fortsätt vispa tills allt blandas och du har en smet du kan spritsa ut.
Fyll en spritspåse med glassmeten och spritsa ut ett lager glass i varje chokladtäckt skal. Ha på jordgubbssylt i en jämn sträng i mitten av glassen. Täck jordgubbssylten med ytterligare minst ett lager glassmet.
Ställ in glassbåtarna i frysen i ca 2 timmar så att glassen stelnar helt.
Smält chokladen och ha i kokosoljan, doppa sedan de frysta glassbåtarna i chokladen. Vissa fick jag doppa två gånger för att chokladen skulle täcka alla dalar i glassen.
Ställ tillbaka in i frysen och frys ytterligare 2 timmar. Sen är det bara att sätta fart och äta!
Hej, värmer du tacoskalen.? Står ju på förpackningen att dom ska värmas/bakas.
Nej dom värmer jag inte innan. Utan använder dom som dom är☺️