Man älskar pepparkakor. Och man älskar klassiska cookies. Vad skulle hända om dessa två fick ett kärleksbarn?
Jo man får pepparkakscookies såklart!
Om jag bakat många olika varianter innan jag kom fram till den rätta konsistensen? Japp.
Om familjen har ätit upp varenda kaksmula från försöken? Oh ja!
Men tillslut hamnade jag rätt. Jag ville ha en lite mjuk och seg kaka, med smak av pepparkaka. Inte knaprig som en pepparkaka.
Man hade kunnat ha i bitar av choklad. För smaken av pepparkaka och choklad ihop slår allt. Så gott!
Här är dagen gråare än gråast. All snö har smält bort och lämnade efter sig en lerig, grå sörja som heter november. Som tur är ser det ut som om helgen bjuder på minusgrader vilket gör livet lite enklare att leva men elräkningen dyrare att betala.
På bara en vecka är det sådan skillnad i ljus. Eller bristen på ljus kanske jag ska säga. Idag tror jag knappt det blir ljust på hela dagen.
Åter till mina pepparkakscookies då. Har du ett GRYMT recept på cookies du älskar- ja men ta det och tillsätt samma mängd kryddning som här.
Vill du testa något nytt. Prova dom här.
När jag tagit ut plåten ur ugnen snurrar jag kakorna helt runda genom att föra ett glas eller kakmått över kakan och snurra runt, runt, runt. Då blir alla kakor jämnstora. Testa!
OBS! Det är viktigt att smöret är mjukt och inte kylskåpskallt!
Sega pepparkakscookies:
225 g riktigt mjukt smör
3 dl muscovadosocker eller brun farin
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
2 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 tsk pepparkakskrydda
2 tsk kanel
1 nypa flingsalt
strösocker/julströssel till dekoration
Vispa smör, de båda sockersorterna och sirap krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget.
Rör ner de torra ingredienserna och jobba snabbt ihop till en deg.
Gör en provkaka genom att rulla en bit deg till en boll och grädda i 175°C i cirka 10 minuter. Då ser du hur mycket kakorna flyter ut, hur många kakor du kan ha på varje plåt och hur länge kakorna behöver vara inne. Jag lät mina kakor vara lite ogräddade i mitten när jag tog ut dom.
Forma degen till bollar och fördela ut på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda i 175°C i cirka 10 minuter.
Ta ett glas eller ett kakmått. Sätt det över en kaka och snurra runt, runt tills kakan får en helt rund form. Upprepa på övriga kakor.
Strö socker/strössel över de fortfarande varma kakorna. Jag tryckte fast det lätt med fingrarna.
Låt kakorna svalna på plåten.
Vad är pepparkakskrydda? Hej, bor inte i Sverige, så vad kan kag ersätta den med?
Pepparkakskrydda är en kryddblandning som består av kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika. Men du kan enkelt göra egen genom att blanda:
2 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk mald ingefära
1 msk mald kryddnejlika