Här kommer ett av mina favoritrecept. Nämligen en riktigt smörig och krämig linsgryta. Perfekt att göra dubbel sats av och ha till veckans matlådor.
Receptet har publicerats tidigare här på Linnéas Skafferi och så här tycker ni om den:
-Mycket god! Har i morotsslantar och brysselkål med. Godaste linsgrytan på 40 år!
-Sjukt god ville inte sluta äta! Hur många portioner är detta beräknat för?
-Hiss!! Räddar många vardagar! Det får man väl säga är ett riktigt bra betyg?
I måndags sa Isac att han trodde det var fredag. Sen dess har jag varit helt förvirrad. Varje morgon jag vaknar måste jag fundera länge, länge på vilken dag det egentligen är. Men om jag har kollat rätt idag så är det onsdag. Veckan blir sjukt lång när man börjar tro det är fredag på en måndag måste jag säga 😅
Hemligheterna i min linsgryta, dom är tre stycken. Som inte är så hemliga längre.
Det ena, det är att använda sig av en påse med färdig Garam Masala. Du spar tid och energi på att leta runt i kryddskåpet efter alla olika kryddor du annars ska ha till detta.
Det andra och det tredje stavas kokosgrädde och smör.
Det ger en krämig och rund smak till grytan. Och det gör så du blir mätt. Linserna älskar kokosgrädde och smör. Jag lovar.
En annan riktigt bra grej med denna gryta är att den är klar på mindre än 30 minuter. Linserna blir inte godare av att koka länge och koka sönder. 15 minuter brukar räcka fint.
Vill du göra den ännu mer matig? Släng i lite Quorn eller bitar av kyckling.
Krämig linsgryta:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk Garam Masala
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 1/2 dl röda linser
ca 6 dl vatten
ca 2 dl krämig kokosmjölk
salt
saft från 1 lime
av ca 50-100 g smör
ett gott bröd, solroskärnor och färsk persilja att toppa med
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt kryddor och tomatpuré. Fortsätt steka på svag värme.
Slå sedan på krossade tomater, linser och vatten. Koka i ca 15 minuter eller tills linserna känns mjuka men inte sönderkokta. Rör i kokosmjölk och smaka av med salt och lime. Om du vill, ha en klick smör.
Servera med ett gott bröd, färsk persilja och solroskärnor.
Lättlagat och en riktig vardagsfavorit som är supergod även i matlådan!