Rabarbersirap till drinkar och desserter
Idag bjuder jag på ett väldigt användbart recept. Nämligen rabarbersirap, perfekt till sommarens alla drinkar och desserter.
För rabarbersirap är gott att ringla över riktigt god vaniljglass. Men det är också grunden till många enkla och fina drinkar!
Gör en rabarber sour med rabarbersirap som bas. Eller varför inte en rabarbermojito. Eller gör en stor kanna rabarberspritzer. Svalkande och gott!
Jag har testat några olika recept och föredrar den här varianten. Den tar lite längre tid men upplever att den får en mycket mer intensiv röd färg. Och förutom smaken så är det ju färgen man vill åt här.
Använd rabarber med mycket rött på stjälkarna. Om din rabarber är väldigt grön skulle jag rekommendera att slänga i ett par frysta hallon för att verkligen få till en härligt röd färg.
Rabarbersirap är inte som baksirap i konsistensen utan mer rinnig. Egentligen är det ju en väldigt koncentrerad saft bara. Så bli inte orolig om din sirap inte har sirapskonsistens. Det ska den inte ha, med den ska vara mer trögflytande än outspädd saft.
Så här års svämmar mångas trädgårdar över av just rabarber och vill man inte stå och koka saft är det här ett bra sätt att ta tillvara på lite av rabarbern. Rabarbersirap håller ett par veckor i kylen i en ren flaska. Men du kan också frysa in den i istärningar. Perfekt att ta fram och lägga i drinken!
Rabarbersirap ca 4 dl:
ca 1 kg rabarber
4 dl strösocker
5 dl vatten
Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg i en kastrull och slå på socker och vatten. Låt allt koka upp och koka utan lock i ca 20 minuter. Sila ner sirapen i en ren kastrull. Låt den sedan koka i ca 20 minuter, tills den har en mer trögflytande konsistens. Ha upp på en väl rengjord flaska och förvara kallt.
Eller ha upp i större istärningsformar och frys in.
Till helgen kommer denna rabarbersirap få sällskap av lite bubbel i mitt glas. Så läskande och gott!
Vad gör du helst med rabarber?
Hur länge håller den?
Den håller 2-3 veckor i kylen ☺️
Frys den och du har den mycket längre
Pajer kräm
Idag plockade jag upp 20 kg rabarber
Fryser ner
Pajer kräm
Idag ska jag frysa ner 10 kg
Rabsrber Gjorde ditt recept med kokos
Det var 10 kg inte 20
Ska man inte skala den alltså?
Nej det behövs inte, den ska kokas och sedan silar man bort själva rabarbern.
Underbart
Jag gör rabarberketchup som jag tycker är godare än vanlig ketchup. Jag häller den på små petflaskor och fryser in. Rabarberchatney är också fint att ha hemma.
Jag brukar använda rabarberna som man silar bort när man gör sirapen som smaksättare när jag gör hemgjord glass. Jag kör rabarberna i mixen till en slät kräm och blandar i glassmeten.