Mannafrutti

Idag har jag gjort oss en omgång hemgjord mannafrutti. Enkelt och gott som mellanmål och perfekt att göra på överbliven gröt.
Inte för att det blir just överbliven mannagrynsgröt hemma hos oss speciellt ofta. Aldrig vid närmare eftertanke. Så jag fick helt enkelt koka 4 portioner enbart till detta syfte. Men nu vet jag att det enkelt finns mellanmål i kylen för barnen att ta när hungern sätter in.
För ca 10 år sedan var mannafrutti något jag gjorde flera gånger i månaden. Då, när huset beboddes av en 4 och en 1 åring var det precis som nu fint att ha mannafrutti klar i kylen och ta fram. Då, gjorde jag mannafrutti så här. Fyllde gärna upp återanvändbara klämmisar och tog med på språng.
Idag har jag gjort lite annorlunda.

Jag blandade den kalla gröten med vaniljkvarg idag. Förut tog jag helt enkelt bara vanlig vispgrädde. Vill du lyxa till den här varianten har du i lite vispad grädde i den, det blir hur gott som helst!
Så här gör du mannafrutti hemma:
Mannafrutti 4 port:
1 1/2 dl mannagryn (jag tog fibermannagryn)
8 dl mjölk
salt
500 g vaniljkvarg
sylt/färska bär
Blanda mannagryn, mjölk och salt i en kastrull. Låt koka upp och koka under omrörning så inga klumpar bildas eller det bränner fast i botten på kastrullen.
Låt gröten svalna helt (täck gärna ytan med plastfolie så bildas inget ”skinn” på gröten.
Blanda den kalla gröten med kvarg.
Servera med sylt eller färska bär.
Förvara i portionsburkar i kylen, så är det enkelt att bara ta en burk när du behöver ett snabbt mellis på språng.
Ett annat gott mellanmål att ha färdigt i kylen är min enkla ostkaka med Keso!
Ungefär hur länge håller den i kylen
3-5 dagar skulle jag säga