Vaniljrutor i långpanna- veckans FREDAGSFIKA

vaniljrutor i långpanna
Hej alla härliga läsare,
Nu är det dags för veckans FREDAGSFIKA!! Och eftersom det hela tiden kommer in nya läsare här till bloggen tänkte jag passa på att tipsa om en kär favorit. Nämligen vaniljrutor i långpanna! Ni anar inte så goda dom är!! Bakade dom till Isacs 2-årskalas i höstas och dom gick åt i ett nafs. Alla tyckte dom var otroligt goda. Att dom dessutom är riktigt enkla att baka gör ju inte saken sämre direkt!
Man kan nästan säga att de här vaniljrutorna påminner om fyllda vaniljhjärtan som du kan köpa på fik. Fast de här är betydligt enklare att baka.
Jag gillar att baka i långpanna. Det är oftast lätta recept och det räcker till många!
Jag är ju alltid på jakt efter nya spännande recept att testa. Har du något recept som man enkelt bakar i långpanna som du vill dela med dig av? Kommentera gärna här eller skicka mig ett mail. Det vore kul att få testa lite av era favoritkakor!
Vaniljrutor i långpanna:
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk bakpulver
fyllning:
4 ägg
2 dl kesella vanilj
5 dl crème fraiche ca 34% (den fetare varianten)
3 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vanilj och bakpulver till en deg. Kör gärna allt i matberedaren. Klä en plåt (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper och tryck ut cirka häften av degen i formen.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och häll ut den över bottnen. Smula över resterande deg över fyllningen. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter. Låt kakan svalna helt och ställ sedan in i kylskåpet. Pudra florsocker över och skär i rutor.
Försvinnande goda 🙂
 
Baka en omgång ikväll och bjud vänner, familj och kollegor på i morgon. Du kommer garanterat bli poppis!
 
Nu ska jag bara jobba klart det sista här, sen bege mig mot Stockholm och Loppi-kontoret där vi har massa roliga saker inplanerade under dagen. Alltid lika kul att träffa alla 🙂
Jag hoppas ni får en härlig dag, trots att solen verkar lysa med sin frånvaro just här..

5
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Vecca
Vecca
7 år sedan

Kan man använda ngt annat i stället för kesella, har inte tillgång till den nämligen.

Sara
Sara
7 år sedan

Jag bakade den här kakan när den fanns med på bloggen förra gången, någon gång i höstas, men jag glömde helt bort att skriva en kommentar 🙂
Den är verkligen jättegod! Jag älskar vaniljhjärtan men det känns för omständigt att baka 🙂 Den här var mycket smidigare och det blev MYCKET kaka som räckte långt. Det gick även utmärkt att frysa in rester. Tinade på 5 minuter, smakade fortfarande gott efter en månad i frysen.
Men några tips om bakningen. Det är helt omöjligt att göra hela degen i en matberedare, det är alldeles för mycket. Gör hälften först och tryck ut i formen, sedan gör du resten av kakdegen.
Vaniljfyllningen ska man nog inte vispa/röra för mycket för då blir den så tunn (det är min upplevelse i alla fall). Nästa gång rör jag först ihop ägg, socker och vanilj ordentligt och sedan vänder ner kesella och créme fraish försiktigt.
Resten av degen, som ska vara på toppen, fick jag försiktigt lägga ut små klickar väl fördelat över kakan 🙂
Min kaka blev ganska blek efter gräddningen, men jag tycker att det är vackert när den får lite mer färg. Så nästa gång sätter jag den i mitten av ugnen (och kanske flyttar upp den mot slutet)
Tack Linnea för ett underbart recept! 🙂 Ha en fin helg!

Lisa
Lisa
7 år sedan

Ser mumsig ut! Funkar den att frysa?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Lisa
7 år sedan

Har inte testat, men det tror jag med all säkerhet att dom gör!

Eva
Eva
7 år sedan

Vanilpulver- är det vaniljsocker eller pulver från vaniljsås?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Eva
7 år sedan

Vaniljpulver är ren vanilj. Som de små fröna du får från en vaniljstång.
Finns att köpa i burk på mataffären. Men går att använda vaniljsocker också.

Malin
Malin
6 år sedan

Hej! Fick också ”problemet” att fyllningen blev jätterinnig men körde in den i ugnen iaf och hoppas på det bästa! Men funderade på om det är så att man bara ska ha äggulor och inte hela ägg?

Emma
Emma
3 år sedan

Vaniljhjärtan i långpanna gjorde succé på jobbet förra veckan! Halverade satsen och gjorde i springform. Tack för bra recept!

Carina
Carina
8 månader sedan

Lite för sött enligt mig som följde receptet vilket även våra vänner tyckte så ja minska på sockret så blir det nog bra👍

Nästa inlägg

10 tips på hur du lyckas med påskdukningen

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x